Welkom op de website van I.C.R.E.O.

 

De toepassing van de osteopathie op paarden en honden is een relatief recente behandelingswijze die door haar schitterende resultaten zeer snel furore maakt. 
Het ICREO is tot op heden de enige vereniging, die zich speciaal bezighoudt met het organiseren van cursussen en opleidingen rond osteopathie bij dieren. Het is voor zover wij weten, ook de enige opleiding in Europa waar de docenten/stichters humaan osteopaten zijn wat garant staat voor de overdracht van de osteopathische filosofische principes. 
  
We hopen dat we U op deze site de gezochte informatie kunnen bieden.

Goed nieuws voor Belgische en Nederlandse dierenartsen: sinds 2019 kan je in beide landen voor de opleiding ICREO accreditaties aanvragen.

Dit is ook een kwaliteitsgarantie voor de andere deelnemers want ICREO is het enige opleidingsinstituut voor dierosteopathie dat deze erkenning kan voorleggen.

Blog

di

07

mei

2024

Een behandeling in het voorjaar, een goed idee?

De visie van de osteopaat.

 

Je paard laten behandelen in het voorjaar, een goed idee?

 

Met andere woorden, is het belangrijk wanneer je je paard laat controleren/behandelen door een dierosteopaat? Het antwoord kan kort zijn: een principe niet. En dan volgt er meestal nog een maar…. want we moeten dat natuurlijk nuanceren. 
Heb je een acuut probleem met je dier, bijvoorbeeld een rijtechnisch probleem, een mankheidsprobleem of misschien een hengstigheidsprobleem, dan is het zeker aangewezen om niet te wachten op een geschikt ogenblik. Dan moet er gehandeld worden en dus behandeld.

Maar osteopathie is ook een perfecte preventieve therapie, dus om problemen te voorkomen kan je wel beter een geschikt moment inplannen. 

  • Je rijdt wedstrijden met je paard. Na een goede osteopathie-behandeling zal je zeker beter presteren, zowel in dressuur, of in jumping, eventing, endurance,…Je paard zal veel losser doorheen zijn lijf kunnen bewegen, juister en sneller op je hulpen reageren, gemakkelijker te besturen zijn, meer stuwing gaan vertonen vanuit de achterhand, enzovoort. En wat niet onbelangrijk is, je zal veel sneller progressie maken in de lessen met je instructeur/trice. 
  • Je hebt een recreatiepaard. Ook in dit geval ga je veel nut halen uit een osteopathie-behandeling. Een paard is namelijk een vluchtdier en pijn veroorzaakt angst. De normale reactie is dus dat je paard sneller gestrest gaat reageren en eventueel vluchtgedrag gaat vertonen. Als je paard dus last heeft van zijn rug kan dit wel de oorzaak zijn van ongewenste of onverwachte reacties, die wel eens slecht kunnen aflopen. Een paard dat zich dus goed in zijn vel voelt zal veel betrouwbaarder zijn. 

In beide gevallen is een behandeling in het voorjaar meer rendabel want de competities outdoor beginnen en dan kan je beter met een fijn ingesteld paard het wedstrijdseizoen aanvatten. Zo loop je ook minder kans op blessures gedurende het wedstrijdseizoen. En dit geldt ook voor de buitenritten: de paarden hebben veel binnen gestaan, dus weinig contact gehad met de buitenwereld en ontdekken op de buitenritten dus al snel nieuwe situaties.  Een pijnvrij paard schrikt niet zo snel.

We wensen je een succesvolle zomer toe met veel paardengenot. 

PS: je vindt ICREO-gediplomeerden verspreid over heel Nederland en Vlaanderen, kijk maar op onze therapeutenlijst