wo

03

jul

2024

Dierosteopathie is geen magie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dierosteopathie is geen magie....

...al lijkt het er soms wel op.

 

 

Als we dieren behandelen krijgen we heel vaak de opmerking dat het paard of de hond zo opvallend rustig is tijdens de behandeling en wel lijkt in te dutten. Wat doe je dan met je handen? In de Opleiding ICREO Dierosteopathie leren we de studenten om op een rustige manier en met vertrouwen met de dieren om te gaan en dat weerspiegelt zich dadelijk in de houding van het dier.

Bij ICREO hebben we dan ook al meer dan 25 jaar ervaring in het opleiden van dierosteopaten in het hele Nederlandse taalgebied, dus in Vlaanderen en in Nederland. En zijn al meer dan 200 afgestudeerde dierosteopaten. En we gaan door. In september beginnen we weer met een nieuwe enthousiaste groep van een 20-tal kandidaten, allen met een (para)-medische vooropleiding. De plaatsen zijn dus beperkt.

Osteopathie is een totaal-therapie die gebaseerd is op alle klassieke veterinaire leerboeken: anatomie, fysiologie, neurologie, biomechanica,...niets hocus-pokus dus. Iedere dierenarts die bij ons opleiding gevolgd heeft kan beamen dat er in de osteopathie niets zweverigs is. Alles is “evidence based”, niet in statistieken en cijfers maar in resultaten. Dieren faken nu eenmaal niet. Als je met je behandeling niets essentieels verandert of uitbalanceert zal het paard of de hond echt niet beter lopen of soepeler bewegen. De dieren vormen het bewijs. Natuurlijk is Osteopathie niet het tovermiddel voor elke aandoening, het eeuwig leven hebben wij ook niet in onze macht. Maar er zijn naast rugproblemen wel heel wat inwendige aandoeningen die baat vinden bij een osteopathische behandeling, we denken bijvoorbeeld aan het voorkomen van kolieken, hengstigheidsproblemen, dampigheid, maagproblemen,.... dit zijn maar enkele voorbeelden waar we een nuttige aanvulling kunnen zijn naast de diergeneeskunde.

Op onze website vind je heel wat meer informatie over toelatingsvoorwaarden, leslocaties, cursusdata,...

Wij houden geen opendeur maar iedereen mag gratis een dag meevolgen tijdens de lesdagen.

di

07

mei

2024

Een behandeling in het voorjaar, een goed idee?

De visie van de osteopaat.

 

Je paard laten behandelen in het voorjaar, een goed idee?

 

Met andere woorden, is het belangrijk wanneer je je paard laat controleren/behandelen door een dierosteopaat? Het antwoord kan kort zijn: een principe niet. En dan volgt er meestal nog een maar…. want we moeten dat natuurlijk nuanceren. 
Heb je een acuut probleem met je dier, bijvoorbeeld een rijtechnisch probleem, een mankheidsprobleem of misschien een hengstigheidsprobleem, dan is het zeker aangewezen om niet te wachten op een geschikt ogenblik. Dan moet er gehandeld worden en dus behandeld.

Maar osteopathie is ook een perfecte preventieve therapie, dus om problemen te voorkomen kan je wel beter een geschikt moment inplannen. 

  • Je rijdt wedstrijden met je paard. Na een goede osteopathie-behandeling zal je zeker beter presteren, zowel in dressuur, of in jumping, eventing, endurance,…Je paard zal veel losser doorheen zijn lijf kunnen bewegen, juister en sneller op je hulpen reageren, gemakkelijker te besturen zijn, meer stuwing gaan vertonen vanuit de achterhand, enzovoort. En wat niet onbelangrijk is, je zal veel sneller progressie maken in de lessen met je instructeur/trice. 
  • Je hebt een recreatiepaard. Ook in dit geval ga je veel nut halen uit een osteopathie-behandeling. Een paard is namelijk een vluchtdier en pijn veroorzaakt angst. De normale reactie is dus dat je paard sneller gestrest gaat reageren en eventueel vluchtgedrag gaat vertonen. Als je paard dus last heeft van zijn rug kan dit wel de oorzaak zijn van ongewenste of onverwachte reacties, die wel eens slecht kunnen aflopen. Een paard dat zich dus goed in zijn vel voelt zal veel betrouwbaarder zijn. 

In beide gevallen is een behandeling in het voorjaar meer rendabel want de competities outdoor beginnen en dan kan je beter met een fijn ingesteld paard het wedstrijdseizoen aanvatten. Zo loop je ook minder kans op blessures gedurende het wedstrijdseizoen. En dit geldt ook voor de buitenritten: de paarden hebben veel binnen gestaan, dus weinig contact gehad met de buitenwereld en ontdekken op de buitenritten dus al snel nieuwe situaties.  Een pijnvrij paard schrikt niet zo snel.

We wensen je een succesvolle zomer toe met veel paardengenot. 

PS: je vindt ICREO-gediplomeerden verspreid over heel Nederland en Vlaanderen, kijk maar op onze therapeutenlijst