Sun

05

Jun

2016

Omrollen

"Brief van de maand" in CAP Magazine nr 138 p. 6

Sommige paarden rollen heel makkelijk om en om en om.

Enkele paarden rollen aan 1 kant, staan dan op en rollen dan op de andere kant.

Wat ik vaak zie, dat dit stijvere paarden zijn.

 

Kunnen jullie mij hier meer over vertellen?

 

met vriendelijke groet,

Devica Amesz

 

 

 

Je kan je het beeld waarschijnlijk wel levendig voorstellen: het is een mooie lentedag, lekker zonnetje, je hebt je paardje stevig geborsteld en je laat hem vrij in de wei. Eerst even de benen strekken en een lekker spurtje trekken, een paar bokjes in de lucht, dan beginnen snuffelen over de grond en zich heerlijk gaan wentelen in het gras, of in de modder….. Geef toe, dan krijg je vanzelf een glimlach op je lippen, je voelt zelf hoe goed dat doet. Je zou haast zelf gaan rollen. Ik weet wel dat het een idyllisch plaatje is, maar dat mag toch, als inleiding. 

 

Waarom rollen paarden? Dat is eigenlijk de essentiële vraag waar we moeten vanuit gaan. We kunnen hiervoor verschillende redenen opsommen: bijvoorbeeld, zoals hoger in de inleiding, omdat ze urenlang op stal gestaan hebben en zich nu eens eindelijk vrij kunnen bewegen en uitleven. Dus gewoon omdat ze zich goed voelen in hun vel. In het voorjaar komt daar nog bij dat het rollen in het zand (en vooral in de modder) een goede manier is om loszittende haren te verwijderen, zelfs als je pas geborsteld hebt want door het borstelen helpen we de haren om los te komen. Het stof geeft ook bescherming tegen de zon bijvoorbeeld en helpt bij het opdrogen als ze bezweet zijn. Dit omrollen of wentelen zie je bijna bij alle dieren, ook onze honden en katten rollen vaak in het gras of over het tapijt. Je zou heel eenvoudig kunnen stellen dat ze zich rollen omdat ze jeuk hebben op de rug, te vergelijken met zich gaan schuren tegen een muur of een boom. 

Ze kunnen ook nog gaan rollen als teken van koliek. In hoeverre dit nadelig kan zijn en of men dit ten allen prijze moet voorkomen zoals sommigen zeggen, daarop wil ik hier niet verder ingaan. Dat was ook niet het onderwerp van de vraag. 

 

Wat kunnen we nu afleiden over de wijze van omrollen van onze paarden. Eerst en vooral moeten we voor ogen houden dat ieder paard uniek is, ook in zijn rolgedrag. Jouw paard mag je dus nooit vergelijken met andere paarden. Wel kan je opmerken of je een verschil of een verandering ziet in de gewoonten van je paard wat het wentelen betreft. Want een veranderd gedrag kan wijzen op het opduiken van een probleem. Met name een rugprobleem dan. 

Wij, als osteopaten, horen vaak dat een paard na een osteopathische behandeling wel helemaal gaat omrollen, waar hij vroeger maar eenzijdig rolde. Of dat het paard nu plots begonnen is met rollen, wat hij vroeger nooit deed. Het geeft dan ook aan dat het paard of de pony zich nu veel vrijer voelt in zijn bewegingen, losser in zijn lijf en dus ook beweeglijker. Als teken van bevrijding. 

 

Omgekeerd is belangrijk op te merken als je paard plots niet meer gaat rollen of niet meer omrolt, waar hij vroeger geen moeite mee had. Dan kan het een symptoom zijn of een teken dat je paard ergens een probleem in zijn rug heeft waardoor het omrollen niet meer lukt. Als je dit opmerkt samen met het opduiken van veranderingen in het gedrag tijdens het rijden, dan kan je wel zeker zijn dat er iets niet goed zit. Dus niet vergelijken met andere paarden maar wel veranderd gedrag bij je eigen paard vaststellen. 

Tot slot nog even aanhalen dat het rollen of wentelen soms voor problemen kan zorgen. We denken hierbij aan een paard dat zich vastrolt in de box. Dit kan wel oorzaak zijn van een opduikend rugprobleem zeker als het zich overbelast in zijn verwoede pogingen om zich te bevrijden. Hetzelfde geldt voor een paard dat zich bezeerd heeft omdat hij over een steen in de weide gerold heeft. Gelukkig zijn dergelijke problemen eerder uitzondering dan regel.  

 

 

 

Stefan Alen

 

 

 

Artikel is ook gepubliceerd in CAP MAGAZINE 

0 Comments

Mon

18

Jan

2016

Hoeven in betere conditie

"Brief van de maand" in CAP Magazine nr 135 p6.

Mijn paard Chico staat op ijzers, hij heeft niet zo goede hoeven en op aanraden van de hoefsmid moet ik de hoeven dagelijks invetten, omdat ze nogal aan de droge kant zijn.

Hebben jullie enkele tips om de hoeven van een paard in betere conditie te krijgen? Heeft koud of warm beslag hier iets mee te maken? En wat is het verschil juist tussen deze twee?

 

Met vriendelijke groeten 

 

Pauline Lemmens 

 

 

 

 

De hoeven van onze paarden kunnen we best vergelijken met onze vinger- en teennagels. Het zijn eigenlijk structuren die tot de huid behoren, net zoals haren en manen. Het zijn levende weefsels en geen dode materie. Men zou dit soms kunnen denken omdat we bijvoorbeeld geen pijn voelen als we onze nagels of haren knippen of als een paard bekapt wordt, maar dit is slechts schijn. Ons nagelbed en de haarwortels zijn echter niet gevoelloos, dat merk je wel als iemand je aan je haren trekt of als je een nagel te diep inscheurt, dat kan behoorlijk pijnlijk zijn. Ook bij de hoeven van het paard is het zo: hoeven kappen is voor het paard pijnloos maar de lamellen die in de hoef zitten zijn zeer gevoelig en veroorzaken, bij een ontsteking, zeer veel pijn; je hebt vast reeds gehoord over een paard dat hoefbevangen was. 

 

Palpatie van de hoeven
Osteopaat Stefan Alen palpeert de hoeven tijdens een behandeling.

Onze haren, onze nagels en ook de hoeven van het paard groeien. Om te groeien hebben deze weefsels voedingsstoffen nodig en die moeten uit het inwendige van het lichaam komen. De aanvoer van die bouwstoffen gebeurt via de bloedbaan. De kwaliteit van de hoeven is dus in eerste instantie afhankelijk van het goede functioneren van het inwendige van het paard, dus van zijn spijsverteringsstelsel, zijn bloedsomloop, enzovoort. De hoefkwaliteit zal dus niet spectaculair verbeteren door ze dagelijks in te vetten want de hoeven nemen geen vet op. 

 

Het feit of je paard beslagen is of niet kan wel een grote rol spelen in de kwaliteit van de hoeven want het beslag kan soms een belemmerende  invloed hebben op de de bewegingsfunctie van een hoef. Het hoefmechanisme zorgt namelijk voor een ondersteuning van de bloedsomloop en hoe beter het hoefmechanisme functioneert hoe beter de doorbloeding van de hoef wordt en dus ook de aanvoer van voedingsstoffen om sterke en gezonde hoeven te bekomen. 

 

 

Er zijn natuurlijk nog meer factoren die een rol spelen in de kwaliteit van de hoef. Wij zijn allemaal reeds gedurende vele generaties gewoon om met schoenen aan onze voeten te lopen waardoor onze voeten niet meer bestand zijn tegen blootsvoets lopen. Vele van onze paarden, zeker warmbloedpaarden, zitten in dezelfde situatie, zij worden ook al generaties geschoeid met ijzers. Maar men kan zijn voeten, of de hoeven van zijn paard weer laten wennen aan het lopen zonder schoenen of zonder ijzers. Je moet zelf eens voor je eigen paard nagaan of hij echt wel hoefijzers nodig heeft als hij 90% van de tijd ofwel op gras, of op zand, of in de stal op stro of schavelingen staat. Regelmatig eens op een harde bodem lopen zorgt voor een natuurlijke slijtage van de hoeven en is dus zeker niet altijd nadelig. Het is natuurlijk een vicieuze cirkel dat hoe meer je de hoeven beschermt, hoe weker en zwakker ze worden. 

Als de kwaliteit van de hoeven dus niet goed is kan dit komen door een slecht inwendig functioneren van je paard of door een verstoring in de doorbloeding naar de hoeven. Beide aspecten kunnen na een osteopathische behandeling van je paard veel verbeteren. Wist je dat je aan de structuur van de hoeven de gezondheidstoestand van je paard gedurende het laatste half jaar kan aflezen? Op de hoef zal je groeiringen en oneffenheden kunnen zien als je paard een tijd ziek geweest is of geleden heeft onder een wormbesmetting. 

Of je het paard warm of koud laat beslaan heeft in onze visie weinig invloed op de kwaliteit van de hoeven.  

We onthouden dus vooral dat de hoeven een weerspiegeling zijn van de gezondheidstoestand van je paard en dat de kwaliteit van de hoeven afhankelijk is van het inwendig functioneren van het paardenlichaam en van de doorbloeding naar de hoeven. Verder onthouden we dat de holistische aanpak van de osteopathie op een natuurlijke manier een positieve invloed kan hebben op de kwaliteit en de groei van de hoef. 

 

 

Stefan Alen

 

 

Artikel is ook gepubliceerd in CAP MAGAZINE 

0 Comments