Omrollen

"Brief van de maand" in CAP Magazine nr 138 p. 6

Sommige paarden rollen heel makkelijk om en om en om.

Enkele paarden rollen aan 1 kant, staan dan op en rollen dan op de andere kant.

Wat ik vaak zie, dat dit stijvere paarden zijn.

 

Kunnen jullie mij hier meer over vertellen?

 

met vriendelijke groet,

Devica Amesz

 

 

 

Je kan je het beeld waarschijnlijk wel levendig voorstellen: het is een mooie lentedag, lekker zonnetje, je hebt je paardje stevig geborsteld en je laat hem vrij in de wei. Eerst even de benen strekken en een lekker spurtje trekken, een paar bokjes in de lucht, dan beginnen snuffelen over de grond en zich heerlijk gaan wentelen in het gras, of in de modder….. Geef toe, dan krijg je vanzelf een glimlach op je lippen, je voelt zelf hoe goed dat doet. Je zou haast zelf gaan rollen. Ik weet wel dat het een idyllisch plaatje is, maar dat mag toch, als inleiding. 

 

Waarom rollen paarden? Dat is eigenlijk de essentiële vraag waar we moeten vanuit gaan. We kunnen hiervoor verschillende redenen opsommen: bijvoorbeeld, zoals hoger in de inleiding, omdat ze urenlang op stal gestaan hebben en zich nu eens eindelijk vrij kunnen bewegen en uitleven. Dus gewoon omdat ze zich goed voelen in hun vel. In het voorjaar komt daar nog bij dat het rollen in het zand (en vooral in de modder) een goede manier is om loszittende haren te verwijderen, zelfs als je pas geborsteld hebt want door het borstelen helpen we de haren om los te komen. Het stof geeft ook bescherming tegen de zon bijvoorbeeld en helpt bij het opdrogen als ze bezweet zijn. Dit omrollen of wentelen zie je bijna bij alle dieren, ook onze honden en katten rollen vaak in het gras of over het tapijt. Je zou heel eenvoudig kunnen stellen dat ze zich rollen omdat ze jeuk hebben op de rug, te vergelijken met zich gaan schuren tegen een muur of een boom. 

Ze kunnen ook nog gaan rollen als teken van koliek. In hoeverre dit nadelig kan zijn en of men dit ten allen prijze moet voorkomen zoals sommigen zeggen, daarop wil ik hier niet verder ingaan. Dat was ook niet het onderwerp van de vraag. 

 

Wat kunnen we nu afleiden over de wijze van omrollen van onze paarden. Eerst en vooral moeten we voor ogen houden dat ieder paard uniek is, ook in zijn rolgedrag. Jouw paard mag je dus nooit vergelijken met andere paarden. Wel kan je opmerken of je een verschil of een verandering ziet in de gewoonten van je paard wat het wentelen betreft. Want een veranderd gedrag kan wijzen op het opduiken van een probleem. Met name een rugprobleem dan. 

Wij, als osteopaten, horen vaak dat een paard na een osteopathische behandeling wel helemaal gaat omrollen, waar hij vroeger maar eenzijdig rolde. Of dat het paard nu plots begonnen is met rollen, wat hij vroeger nooit deed. Het geeft dan ook aan dat het paard of de pony zich nu veel vrijer voelt in zijn bewegingen, losser in zijn lijf en dus ook beweeglijker. Als teken van bevrijding. 

 

Omgekeerd is belangrijk op te merken als je paard plots niet meer gaat rollen of niet meer omrolt, waar hij vroeger geen moeite mee had. Dan kan het een symptoom zijn of een teken dat je paard ergens een probleem in zijn rug heeft waardoor het omrollen niet meer lukt. Als je dit opmerkt samen met het opduiken van veranderingen in het gedrag tijdens het rijden, dan kan je wel zeker zijn dat er iets niet goed zit. Dus niet vergelijken met andere paarden maar wel veranderd gedrag bij je eigen paard vaststellen. 

Tot slot nog even aanhalen dat het rollen of wentelen soms voor problemen kan zorgen. We denken hierbij aan een paard dat zich vastrolt in de box. Dit kan wel oorzaak zijn van een opduikend rugprobleem zeker als het zich overbelast in zijn verwoede pogingen om zich te bevrijden. Hetzelfde geldt voor een paard dat zich bezeerd heeft omdat hij over een steen in de weide gerold heeft. Gelukkig zijn dergelijke problemen eerder uitzondering dan regel.  

 

 

 

Stefan Alen

 

 

 

Artikel is ook gepubliceerd in CAP MAGAZINE 

Write a comment

Comments: 0